A lakáskiadás legnagyobb csapdái

 lakáskiadás buktatói, ingatlan, albérlet

Sokan választják a befektetésként is jól működő lakáskiadást fizetéskiegészítésnek, ugyanis még mindig megéri  ingatlanba fektetni. Cikkünkben hasznos információkkal szolgálunk az ingatlankiadásról, megtudhatja mik a lakáskiadás legnagyobb csapdái. Nagyon körültekintőnek kell lenni, ugyanis egy ingatlankiadás számos veszélyt tartogat, mert sok törvény a bérlőket védi, nem a lakáskiadókat.

Az első és legfontosabb szabály, hogy a bérlő hivatalos okmányokkal (személyi igazolvány, lakcímkártya) igazolja magát. Minden esetben írásos bérleti szerződésre van szükség. A szóbeli megállapodás nem elég, főleg ha a későbbiekben jogi útra terelődik az ügy, ugyanis csak írásban érvényes a jogviszony. Ha van lakásbérleti szerződés a feltételek is egyértelműek, utóbb nem vitathatóak.

 

A lakásbérleti szerződésbe érdemes belefoglalni:

  • szerződés időtartamát
  • bérleti díjat
  • kaukciót
  • szerződésszegés eseteire és a szerződés megszüntetésére vonatkozó információkat
  • bérlemény tárgyát cím és helyrajzi szám szerint
  • ha csak egy ingatlanrészről van szó, akkor azt, hogy ez milyen helyiségek használati jogosultságával jár, valamint a közös használatú helyiségekben található ingóságokat a bérlő igénybe veheti-e
  • ingóságok tételes felsorolása (ha vannak)
  • bérlő ideiglenesen befogadhat-e mást a bérleménybe
  • bérleti díj összegét
  • fizetés idejét és módját

 

Mindenképpen érdemes a bérlőtől kaukciót kérni, mert abból fedezhetőek az esetlegesen bekövetkező károk, illetve az elmaradt bérleti díj. Ha a lakáskiadónak okozott károk meghaladják a kaukció mértékét, a kárért a bérlő teljes vagyonával felel. Ha diákoknak szándékozik kiadni az ingatlant célszerű a szülők szerződésbe vonása, mint készfizető kezes, mert a diákoknak nincs önálló jövedelme.

Egy bérleti szerződés az időtartamát tekintve lehet határozott és határozatlan. Ezt a jogviszonyt bármelyik fél a hónap 15. napjáig a következő hónap végére mondhatja fel. Ha a bérlő nem fizeti a bérleti díjat a tárgyhónap végére szólhat a felmondás. Az előzetes írásbeli felszólítást követő legalább 15 napos felmondási idővel lehet megszüntetni a szerződést. Nem szükséges előzetes felszólítás, ha a kifogásolt magatartás olyan súlyos, hogy a bérbeadótól a szerződés fenntartását nem lehet elvárni. Ebben az esetben a felmondásról való tudomás-szerzéstől számított nyolc napon belül kell közölni. A legcélravezetőbb, ha minden közlés írásban történik személyes kézbesítéssel vagy tértivevényes úton. A szerződés megírása történhet a felek által két tanú jelenlétében, akik ezt aláírásukkal hitelesítik, de jobb, ha ügyvédhez fordulnak annak érdekében, hogy a jogszabályokkal összhangban álló okirat készüljön.

A magánszemélyek által kiadott lakások többsége után nem fizetnek adót, nem úgy, mint a cégek tulajdonában levő lakások után. Általában van egy számlás és számlamentes ár. Nem árt átgondolni az adófizetést, mert könnyen lebukhat az adóhivatalnál, és a bérleti szerződés egyfajta bizonyítékul szolgál, hogy olyan jövedelemhez jutott, ami után nem fizet adót.

A közös költséget abban az esetben szükséges a bérlőnek fizetni, ha tartalmaz energiafogyasztást is, de ekkor is érdemes megbontani. A közüzemi számlák fizetéséről megoszlanak a vélemények, vannak akik saját nevükön hagyják, vannak akik átíratják a bérlők nevére. Az utóbbi megoldás kockázatmentesebb. Ha úgy dönt, hogy saját nevén maradnak az energiaszámlák, bizonyos időközönként érdeklődjön, hogy rendben mennek-e a befizetések, amennyiben nem, intézkedjen. Megoldásként szóba jöhet, hogy a számlák saját címére érkeznek, és havonta szedi be a szükséges összeget. Fontos, hogy a lakás átadásakor közösen rögzítsék az óraállásokat. Az internet és kábel tv szolgáltatást mindenképpen célszerű a bérlő nevére íratni, mert nemfizetés esetén a szolgáltató azt pereli, akinek a nevén van a szolgáltatás. Ha nincsenek fizetve ezek a szolgáltatások hamar ki is kapcsolják őket.

A mai elektronikus világban a bérlőkkel való kommunikáció e-mailben, a fizetés pedig átutalással történik általában. Nem feltétlen indokolt a személyes kontaktus. Viszont, érthető, ha Ön szeretné megnézni milyen állapotban van az ingatlan. A látogatásokat előzetes egyeztetés alapján érdemes megtenni, sőt, akár a szerződésben is rögzíthetnek egy-egy fix időpontot. 

Ha probléma adódik, a bérlőtől minél hamarabb meg kell szabadulni. Néhány napos fizetési késés, esetleg 1-2 havi díj későbbre halasztása elfogadható lehet. Figyeljen oda, hogy a hátralék ne haladja meg a kaukció mértékét, még akkor sem, ha lelakható. Nézzen körül az ingatlanban, hogy nem keletkeztek-e károk, nincsenek-e felhalmozott tartozások. Ha elmarad egy havi díj kifizetése, amelyről Önt előzetesen nem tájékoztatták, érdeklődjön, hogy mi lehet az oka, és ha kell, rögtön intézkedjen. Ha meg kell válnia a bérlőtől, legyen nagyon elővigyázatos. Nagyobb a baj, ha nincs bérleti szerződés. A bérlő akkor is vitathatja a felmondást, ha van szerződés, ami évekig elhúzódó perré is alakulhat. Egyszerűbb megoldás a bérleti szerződést közjegyzői okiratba foglalni, mert az végrehajtható.

Ajánló
Kommentek
  1. Én