Miért utasítja el általában a bank a hitelkérelmet?

A hiteligénylések száma megnőtt az elmúlt időszakban. Sok hiteligénylő a hiteligény beadásakor nem tudja, hogy valójában hitelképes-e. Sokan hiteligényléskor szembesülnek csak azzal, hogy nem hitelképesek.

 

Miért utasítja el általában a bank a hitelkérelmet?

A hiteligénylő jövedelme nem bír el több havi törlesztőt

Az MNB adósságfék szabálya meghatározza, hogy az igazolt jövedelemhez képest mekkora lehet maximálisan a hiteltörlesztők összege:

  • Fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők.
  • Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500.000 Ft jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

 

Hitelkeret

Sokakat a rulírozó hitel, vagyis a bank által a számlához biztosított hitelkeret miatt utasít el a hitelintézet. A hitelkeretet a pénzintézet általában 5%-os aránnyal veszi számításba a JTM kapcsán. Ez alacsony százaléknak tűnik, viszont elég lehet ahhoz, hogy az igénylő ne kapjon hitelt.

 

Hitelkártyatartozás

hitelkártyánál általános a 30-35%-os kamatszint, amivel könnyű egy nagyobb adósságot összegyűjteni. Érdemes ezt minél hamarabb visszafizetni, hogy ne ezen múljon a hitelfelvétel sikeressége.

 

Negatív KHR státusz

KHR lista lekérdezésekor derül ki a pénzintézet számára, hogy jó vagy rossz adósról van-e szó. Jó adós: Aki a hiteleit rendben fizeti, korábbi adósságait kellő időben kiegyenlítette. Rossz adós: Akinek hitelmulasztása vagy bankkártyás visszaélése van.

Hitelmulasztásnak számít, ha valakinek 90 napon túli, minimálbért meghaladó összegű lejárt tartozása van. Ebben az esetben nem csak az adós, hanem a kezes és az adóstárs is felkerül aktív státusszal a KHR listára. Addig maradnak a listán, amíg a tartozást ki nem egyenlítik. Ezután még egy évig marad a passzív negatív státusz.

Az aktív KHR listás negatív minősítés kizáró ok a hitelfelvételkor. Passzív státusz esetén más a helyzet. Lehet találni olyan pénzintézetet, amelyik fél év passzív státuszt követően már ad hitelt. 

 

Napi díjas jövedelem

Előfordul, hogy egy dolgozó az alapbérén túl úgynevezett napi díjat kap. Ez a pénz az alapbérén felül, akár több százezer forint is lehet, azonban a hitelintézetek közül nem mindegyik fogadja jövedelemként.

 

A hiteligénylő kora

A bankok általában 18-70 év között hiteleznek. Ez az életkor felfelé eltolódhat. A nyugdíj a hitelt nyújtó intézmények számára kifejezetten kedvelt jövedelemforma, hiszen stabil és el nem vonható. Fontos tudni, hogy a 75 évnél idősebbek már nem juthatnak kölcsönhöz egyik banknál sem.

 

Hosszú ideig tartó betegség

A hosszabb ideig tartó betegségeket a hiteligénylésnél nem minden bank preferálja, hiszen nem tudhatja előre, hogy nem krónikus betegségről van-e szó, ami miatt jövedelme esetleg már nem mérvadó.

Ajánló
Kommentek
  1. Én