Segítség a külföldi jövedelemmel rendelkezők hitelfelvételéhez!

A külföldi jövedelem nem kizáró ok egy hitel felvétele során, csak szigorúbb feltételeket szabnak a bankok, mint a Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárok esetében, és kevesebb a hitelt adó bankok száma. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy milyen feltételei vannak, a külföldi jövedelemmel rendelkezők hitelfelvételének. Ugyanolyan kamatokkal (8-18%) rendelkezik egy külföldi jövedelemmel felvett személyi kölcsön, mint egy hazai jövedelemmel felvett hitel. Legyen szó bármilyen fajta hitelről, az alapkövetelményeknek minden esetben meg kell felelni.

 

Alapvető feltételek külföldi jövedelem esetén

  • Lakcím-lakcímkártya-adókártya: Alapvető feltétel, a magyarországi lakcím, amit lakcímkártyával igazolni is kell, illetve a magyar adókártya megléte.

 

  • Jövedelem: A jövedelmet is alaposan meg fogják vizsgálni egy hitel felvétele során. A jövedelmet igazolni is kell, külföldi munkaszerződéssel, illetve munkáltatói igazolással. Előfordulhatnak olyan esetek, mikor nem elég a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás, hanem szükséges lehet a külföldi adóhatóság által kiállított jövedelemigazolás is.

 

  • Munkaviszony: Legalább fél éves határozatlan idejű munkaviszony szükséges, de előfordulhat, hogy egy évet kérnek a bankok. A próbaidő, és a felmondási időszak, kizáró ok.

 

  • Bankszámlakivonat: A bankok bekérik az utolsó 3-6 havi bankszámlakivonatot, és alaposan megvizsgálják. A pénzintézet kérheti a hitelfelvevőt, hogy a jövedelem hazai bankszámlára érkezzen. Ha Ön nem rendelkezik Magyarországon bankszámlával, ebben az esetben nyitnia kell egyet. Kamatkedvezményekhez, illetve egyéb kedvezményekhez juthat aktív bankszámlahasználat esetén.

 

  • Dokumentumok: A bankok többsége elfogadja az angol, illetve német nyelvű dokumentumokat, lefordítani ritkán szükséges, így ennek költsége megspórolható. A kötelező dokumentumokon (személyi igazolvány, vagy útlevél, vagy jogosítvány; lakcímkártya; adókártya; bankszámlakivonat; munkáltatói igazolás; munkaszerződés; stb.) kívül a bank egyéb dokumentumokat is bekérhet, ha szükséges.

 

 

Egy külföldi munkavállaló a hitelfelvételt a hazautazás időpontjára tervezi. Ezt alaposan elő kell készíteni, hogy zökkenőmentesen menjen a hitelfelvétel. Ezért érdemes előre tájékozódni, felmérni, hogy milyen hitellehetőségei vannak. Kalkuláljon oldalunkon, válogasson banki partnereink kedvező hitelajánlatai között. Néhány hitelintézet kamatkedvezményt is ad online hiteligénylés esetén. Kalkuláció után a rendszer adatait a kiválasztott bankhoz küldi, és a bank munkatársa felveszi Önnel a kapcsolatot. Regisztrálhat több banknál is, így nagyobb eséllyel indul a hitelfelvételben. Célszerű valós adatokat megadni a regisztráció során, mert a hivatalos dokumentumokból úgy is kiderül az igazság.

 

Fontos, hogy pontos elérhetőséget adjon meg, mert különben nem tudják Önt felhívni. Ez a külföldi munkavállalók szempontjából azért hasznos, mert előre meg tudja beszélni a banki ügyintézővel, hogy milyen dokumentumokra van szüksége a hitelfelvételhez. A bankok általában saját formanyomtatvánnyal dolgoznak, amit így el tudnak juttatni Önnek időben.

Jóval a hazaút előtt el kell kezdeni a dokumentumok beszerzését, mert nem biztos, hogy az indulás előtt 1-2 nappal mindegyikhez sikerül hozzájutnia. Például, a munkáltatói igazolást a munkáltatónak kell kitölteni, előfordulhat, hogy valamilyen dokumentumot le kell fordíttatni, stb. 

Ha 3 millió forintnál magasabb összegre van szüksége, a hitelszerződést közjegyzői okiratba kell foglalni. Vagyis közjegyzőt is kell keresni, akivel időpontot kell egyeztetni. 

A hazai pénzintézet forintban fogja utalni a pénzt a külföldi számlára, így devizaváltás is szükséges. A váltás nem középárfolyamon történik, ami költséget eredményez. Ennek mértéke a számlavezető banktól függ. Fizetését külföldön nyilvánvalóan nem forintban kapja, így hasznos lehet egy magyar bankszámla nyitása, amire néhány havi törlesztőrészletet elhelyez. 

Ajánló
Kommentek
  1. Én