Igényelhető lesz a CSOK lakásfelújításra?

A kormány elfogadta a lakástakarékok állami támogatásának eltörlését.  Az LTP segítségével kevesebb lakás épült 10 év alatt, mint a CSOK 3 éve alatt. Emiatt lakásépítési szempontból hatékonyabban szeretnék elkölteni az erre szánt közpénzt, így a lakástakarék évi mintegy 70 milliárd forintját a CSOK-ba forgatják. A kormány szerint jobban hasznosul majd ez a pénz a CSOK-programon belül. A kormány kész tárgyalni a Bankszövetséggel és javaslatait szívesen fogadja. A jövőben a Családi Otthonteremtési Kedvezmény bővítését tervezi a kormány, nagy kérdés, hogy igényelhető lesz-e a CSOK lakásfelújításra is.

 

Igényelhető lesz a CSOK lakásfelújításra? – Bővül a CSOK felhasználása

A CSOK bővítése kapcsán merült fel, hogy a CSOK-ot felújításhoz is lehet majd használni, és jön a falusi CSOK. A CSOK összege ma 600 ezer forinttól 10 millió forintig terjed attól függően, hány gyermek után és milyen lakáshoz igénylik a támogatást. A falusi CSOK-kal a kormány a kisebb településeken élőket szeretné támogatni, így a mostaninál magasabb támogatási összegre számíthatnak az új otthonba költöző családok.

 

Igényelhető lesz a CSOK lakásfelújításra? – Mi lesz az átcsoportosított pénzzel?

Vajon a jogosultak köre bővül, vagy továbbra is csak a gyerekes családoknak kedvez a CSOK. Egyelőre a CSOK bővítése körül sok a kérdőjel. A tervek szerint egy hónapon belül megtudhatjuk, hogy milyen formában használják fel az LTP-ből átmentett pénzt a CSOK-on belül, és hogyan változik az igénylésre jogosultak köre.

 

Igényelhető lesz a CSOK lakásfelújításra? – Jelenlegi támogatási összegek

Új ingatlan vásárlása, építése esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft
  • 2 gyermek után 2 600 000 Ft
  • 3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft

Használt lakás vásárlása esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft
  • 2 gyermek után 1 430 000 Ft
  • 3 gyermek után 2 200 000 Ft
  • 4 vagy több gyermek után 2 750 000 Ft