Változások a családtámogatásokban

Az elmúlt évek családtámogatási programjaival a kormány gyermekvállalásra kívánta ösztönözni a lakosságot. Idén is lesznek újabb változások a családtámogatásokban. Az első bejelentett változások már itt is vannak, amelyek minden eddiginél kedvezőbbek.

 

Változások a családtámogatásokban

  • Fiatal házasok gyermekvállalási támogatása: Minden új gyermeket vállaló 18 és 40 év közötti nő igényelheti, aki első házasságában él, és legalább három év munkaviszonnyal rendelkezik. Legfeljebb 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitel igényelhető, és júliustól számítva három évig van erre lehetőség. A törlesztést az első, 2019. július 1-je után született gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a második gyermek születésekor újabb három évre felfüggesztik és a tőketartozás 30%-át is elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a kölcsön további részét teljes egészében elengedik. Ha a szülők a maximális 10 millió forintos összeget veszik igénybe, akkor a havi törlesztő 50 ezer forint lesz, a futamidő pedig 20 év. A támogatást házaspárok is igénybe vehetik, akiknek már van gyermekük, de csak a további gyermek után kérhető a kölcsön. 
  • CSOK: A CSOK mellé kapható kedvezményes hitel már használt lakásokra is felvehető lesz, vagyis a kétgyermekes családok 10 millió, a három- és a többgyermekes családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek már igénybe használt lakás vagy ház vásárlására. A használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt.
  • Jelzáloghitel:jelzáloghitelek egy részének átvállalása a következőképpen változik. A második gyermek születésekor 1 millió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyermek születésekor újabb 1-1 millió forintot vállalnak át. Ez a lehetőség a kamattámogatott CSOK-hitelek esetén is érvényes.
  • SZJA mentesség: A legalább négygyermekes nők élvezhetnek SZJA-mentességet jövő évtől. Ez nemcsak a 18 év alatti gyerekek esetén érvényes, hanem a felnőtt gyerekek után is, egészen a nyugdíjig. Az adómentesség kizárólag a munkából származó jövedelemre terjed ki.
  • Nagyszülői GYED: Csak a még aktív nagyszülők vehetik igénybe. A GYED extra nem terjed ki rá, tehát ha a nagyszülő visszamegy dolgozni, akkor a GYED folyósítása megszűnik.
  • Nagycsaládosok autóvásárlási programja: A kormány legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a legalább három gyermeket nevelő családok esetében 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással, amely az autó árának maximum 50%-át teheti ki. Ezt az összeget nem utólag térítik vissza, hanem már ennyivel kevesebbet kell kifizetni.

Igényelhető lesz a CSOK lakásfelújításra?

A kormány elfogadta a lakástakarékok állami támogatásának eltörlését.  Az LTP segítségével kevesebb lakás épült 10 év alatt, mint a CSOK 3 éve alatt. Emiatt lakásépítési szempontból hatékonyabban szeretnék elkölteni az erre szánt közpénzt, így a lakástakarék évi mintegy 70 milliárd forintját a CSOK-ba forgatják. A kormány szerint jobban hasznosul majd ez a pénz a CSOK-programon belül. A kormány kész tárgyalni a Bankszövetséggel és javaslatait szívesen fogadja. A jövőben a Családi Otthonteremtési Kedvezmény bővítését tervezi a kormány, nagy kérdés, hogy igényelhető lesz-e a CSOK lakásfelújításra is.

 

Igényelhető lesz a CSOK lakásfelújításra? – Bővül a CSOK felhasználása

A CSOK bővítése kapcsán merült fel, hogy a CSOK-ot felújításhoz is lehet majd használni, és jön a falusi CSOK. A CSOK összege ma 600 ezer forinttól 10 millió forintig terjed attól függően, hány gyermek után és milyen lakáshoz igénylik a támogatást. A falusi CSOK-kal a kormány a kisebb településeken élőket szeretné támogatni, így a mostaninál magasabb támogatási összegre számíthatnak az új otthonba költöző családok.

 

Igényelhető lesz a CSOK lakásfelújításra? – Mi lesz az átcsoportosított pénzzel?

Vajon a jogosultak köre bővül, vagy továbbra is csak a gyerekes családoknak kedvez a CSOK. Egyelőre a CSOK bővítése körül sok a kérdőjel. A tervek szerint egy hónapon belül megtudhatjuk, hogy milyen formában használják fel az LTP-ből átmentett pénzt a CSOK-on belül, és hogyan változik az igénylésre jogosultak köre.

 

Igényelhető lesz a CSOK lakásfelújításra? – Jelenlegi támogatási összegek

Új ingatlan vásárlása, építése esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft
  • 2 gyermek után 2 600 000 Ft
  • 3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft

Használt lakás vásárlása esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft
  • 2 gyermek után 1 430 000 Ft
  • 3 gyermek után 2 200 000 Ft
  • 4 vagy több gyermek után 2 750 000 Ft