Ezek a legnépszerűbb megtakarítások!

Sokan szeretnének biztonsági tartalékot képezni a havi megtakarításukból. Többféle megoldás is létezik, olyan is, mely kis összegű, rendszeres megtakarítást tesz lehetővé. Hazánkra jellemző, hogy alacsony kockázatú megtakarításokban gondolkodnak az emberek. Az alacsony kockázat hátránya, hogy a hozam is alacsony.

 

Ezek a legnépszerűbb megtakarítások!

  • Egészség- és önsegélyező pénztári számla: Erre a számlára befizetve a pénzt felkészülhet az egészségügyi kiadásaira, és egy későbbi pénzügyi segítségre. A befizetései 20%-át visszakaphatja a személyi jövedelemadóból. A számlán rendelkezésre álló pénzt 2 évre le is kötheti, és a lekötés összegének a 10%-át szintén visszaigényelheti az SZJA-ból, ahogy az egészségügyi prevenciós szolgáltatások igénybevétele után a felhasznált összeg 10%-át szintén megkaphatja. Maximum évi 150 ezer forintra tarthat igényt, amelyről az éves adóbevallásban kell rendelkezni.
  • Nyugdíjcélú megtakarítás: Gyűjtheti pénzét nyugdíjcélú megtakarításban is. Hazánkban 3 féle nyugdíjcélú megtakarítás létezik: önkéntes nyugdíjpénztári számla, nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás. A befizetések után 20%-ot lehet visszaigényelni az SZJA-ból. Az önkéntes nyugdíjpénztári számla esetében ez az egészség- és önsegélyező pénztári visszaigényléssel együtt legfeljebb évi 150 ezer forint lehet. A nyugdíj-előtakarékossági számlára vonatkozóan maximum évi 100 ezer forint, míg nyugdíjbiztosításnál évi 130 ezer forint lehet.
  • Takarékszámla: A takarékszámla (megtakarítási számla), olyan bankbetét jellegű megoldás, ahol pénze jobban kamatozik, mintha csak folyószámlán lenne. Itt nem egy összegben köti le a megtakarítását, hanem folyamatosan utalhat, vezetheti át a megtakarított összeget. A számlák vezetése a legtöbb pénzintézetnél ingyenes, viszont az utalások, átvezetések pénzbe kerülnek. A megtakarítási számlák kamatszintje jelenleg alacsony, mert a jegybanki alapkamat is alacsony. 
  • Banki megtakarítás- rendszeres megtakarítási program: A bankoknál lehetőség van a rendszeres megtakarítási program (RMP) keretében havi megtakarítást indítani. Havonta egy bizonyos összeget egy adott értékpapírba, jellemzően befektetési alapba fektetnek. A befektetési alapok megvásárlására az ügyfél előre felhatalmazza a hitelintézetet, mely alapján a bank minden hónapban megveszi az adott összegből megvásárolható mennyiséget.
  • Lakossági állampapír:lakossági állampapírok vásárlása is jó megoldás. A Magyar Államkincstárnál a számlavezetés ingyenes. 2019. január 2-től a Magyar Államkincstár eltörölte a pénz saját bankszámlára történő kiutalásának költségét. A 2024/I sorozatú prémium magyar állampapír jelenleg évi 4,1% kamatot fizet, a 2019. február 21-én lévő fordulónap után ez évi 4,5%-ra változik. Az adott évben az előző évi infláció adja a kamatbázist, mely felett a papír 1,7 százalékpont kamatprémiumot fizet.
Ajánló
Kommentek
  1. Én