Hány évig kell dolgoznunk, hogy hitel segítsége nélkül ingatlant tudjunk vásárolni?

Gondolkozott már, hogy hány évig kellene dolgozzon folyamatosan, hogy megvásárolhatóvá váljon számára egy ingatlan, melyhez nem kell semmiféle kölcsönt, hitelt felvennie? Hitellel, vagy hitel nélkül tűnik jobb és gyorsabb megoldásnak? A lakásvásárlás több tényezőtől függ, kell hozzá alap tőke, jövedelem és némi segítség, de az egyik legfontosabb kérdés, hogy hitellel, vagy nélküle történjen meg a lakásvásárlás. 

 

Hitel nélkül

Ha hitel nélkül szeretne ingatlant vásárolni, akkor több évnyi kőkemény spórolás után tehetné meg. Szükséges, hogy fejben tartsa pénzügyeit, és minden hónapban egy bizonyos összeget félre tegyen, hogy később lehetővé váljon egy lakás megvétele hitel nélkül is. 

 

Na de mennyi idő is kellene hozzá?

Friss elemzésekből kiderült, hogy egy közepes méretű 70nm-es ingatlan ára körülbelül 20 millió forint körül van. Amennyiben félreteszi 7-8 éven át a hivatalos átlag jövedelmet ami 197 ezer forint, akkor megvásárolhatóvá válik. Budapesten egy lakás megvételéhez már inkább 10-12 éven át kellene spórolni. 2014-ben egy 70nm-es 20 millió forintos ingatlanért 6-8 évig kellett spórolni, és gyűjteni, ebből is látszik, hogy mennyire elszaladtak az ingatlanárak. 2014 óta a ingatlanárak 40%-kal nőttek, míg a bérek csak 20%-kal. 

 

Egyes megyékben jobbak az esélyek! 

Nógrád-és Tolna megyében 4-6 év spórolás elegendő ahhoz, hogy lakáshoz jussanak a fiatalok az ottani ingatlanárak és jövedelmek alapján. Budapesten 12 év, Bács-Kiskun-Megyében 9 év, Veszprémben pedig még ennél is több, 13-14 év! 

Ingatlanvásárlás hitellel

A hitel segítséget nyújt a mielőbbi otthonteremtés elérésében. A hitel egy előre adott összeg a banktól, amelyet minden hónapban törleszteni kell, amíg vissza nem fizeti a kölcsön összegét a kamatokkal együtt. 

 

 

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én