Hogyan befolyásolják a lakáshotelek az albérleti díjakat?

CSOK és egyéb kedvező hiteleknek köszönhetően megnőtt a lakásvásárlások száma. Sokan magáncélra sokan befektetői célra vásárolnak ingatlant. A befektetői célra vásárolt ingatlanok is megoszlanak. Vannak akik hosszú távra adják ki lakásukat, vannak akik pedig a rövidebb távú kiadást választják, például lakáshotelként üzemeltetik ingatlanjukat. Hazánkban egyre népszerűbb a közösségi alapokon működő szállásmegosztás, azaz a lakáshotelek, más néven szobaszállodák elterjedése. Ez a turizmus robbanásszerű erősödésének köszönhető.

A lakáshotelek számának növekedésével, az ingatlanok bérleti díja is emelkedett. Budapest belső kerületeiben a legkeresettebbek a lakáshotelek, emiatt ezekben a kerületekben a hosszú távra kiadó ingatlanokért 5-30%-kal több bérleti díjat kérnek a tulajdonosok.

 

Sok tulajdonos a nagyobb bevétel reményében, a hosszú távú kiadás helyett a lakáshotelezést választja. Elméletileg nagyobb bevételt eredményezhet a hosszú távú kiadásnál, de kockázatosabb, mivel nem garantált a kihasználtság.

A lakáshotelek átlagosan majdnem minden másnap üresen állnak. Vagyis ha van egy megbízható jó bérlő a hosszú távú kiadásnál biztos a bevétel, a lakáshoteleknél azonban ez kétséges lehet.

 

Azzal azonban számolnunk kell, hogy nem minden lakás alkalmas lakáshotelnek. Ha e célra vásároljuk az ingatlant érdemes még körültekintőbbnek lennünk, az ingatlan elhelyezkedését illetve beosztását nézve.

Akár hosszú távra adjuk ki ingatlanunkat, akár rövid távra, a lakás vásárlás mindig jó befektetésnek bizonyul.

Ajánló
Kommentek
  1. Én