Jövőre változás jöhet a napközbeni átutalásban!

bankszámla a bank által ügyfelei részére, a bankkal lebonyolított pénzügyi műveletről számlaszerűen vezetett elszámolás. A bankszámla manapság nélkülözhetetlen az emberek számára. Számos szolgáltatás hajtható végre vele, melyek megkönnyítik mindennapjainkat. Például erre kaphatja fizetését, csoportos beszedési megbízásokat állíthat be rajta, utalásokat hajthat végre, stb.

Az utalások terén nagy változások történtek a kilencvenes évek óta, mikor is egy utalásra körülbelül egy hetet kellett várni, majd ez 3 napra csökkent, napjainkban pedig már maximum 1 munkanap az átfutási idő.

A ma használatos utalási rendszert napközbeni átutalásnak is nevezik. Ami azt jelenti, hogy a pénzintézetek már naponta 5-10 alkalommal küldhetik be elszámolásra a banki átutalásokat, így akár már egy-két óra alatt is megérkezhetnek az utalások a címzettek számláira. Így a napközben kapott összeg még aznap felhasználható.

 

A következő ügylettípusokra terjed ki a napközbeni elszámolás:

  • a fizető fél által elektronikus úton indított megbízás
  • az aznapi teljesítésre meghirdetett végső benyújtási határidőn belül kezdeményezett megbízás
  • különböző pénznemek közötti átváltást nem igénylő belföldi forint átutalási megbízás

 

Átutalási típusok:

  • egyszeri átutalási megbízás
  • csoportos átutalási megbízás
  • rendszeres átutalási megbízás

 

2019. július 1-től jöhet a változás

Vagyis, a fizetési műveletek teljesítésének további gyorsítása, valamint az elektronikus fizetési módok használati lehetőségeinek kiszélesítése. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy az év minden napján, a nap 24 órájában néhány másodperc alatt teljesíthetőek lesznek a fizetések. Ez mind a bankok, mind a központi rendszerek részéről egy rendkívül komplex pénzforgalmi fejlesztést jelent.

Ajánló
Kommentek
  1. Én