JTM szabály - Fontos tudnivalók!

Az alacsony hitelkamatok miatt egyre több hiteligénylés érkezik a pénzintézetekbe. Legyen óvatos, nem érdemes fejest ugrani egy hitelbe. Hiteligényléskor meg kell felelni az általános banki követelményeknek, ami vonatkozik a dokumentumokra, életkorra, munkaviszonyra, jövedelemre, jelzáloghitel esetén pedig a fedezetre is. Hitelfelvételkor a jövedelem terhelhetőségét a JTM (Jövedelemarányos Törlesztési Mutató) korlátozza. De Mit kell tudni a JTM szabályról? 

 

A 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szól. A JTM alapja minden esetben az igazolt havi nettó jövedelem. A vizsgálat során az adóstársak jövedelme és meglévő kölcsöneik törlesztése összesítve értendő. A jövedelemigazolás nem lehet régebbi 30 napnál.

Az igazolás lehet:

  • munkáltatói
  • állami adóhatóság által kiállított
  • magyar vagy külföldi állam ellátást folyósító szerve által kiállított, ügyfél nyilatkozata és az átutalás jogcíme alapján az ügyfél fizetési számlájára érkező bére, nyugdíja, a magyar vagy külföldi állam által folyósított rendszeres ellátás összege, amelyek után az előírt közterhek levonásra kerültek az ügyfél tudomása szerint a bíróságnak a megállapításról, vagy jóváhagyásról szóló döntése alapján házastársi tartásdíj vagy üzletszerűen végzett járadékszolgáltatást nyújtó szervezet által igazolt rendszeres járadék

 

A hitelösszeget befolyásolja a hiteligénylő nettó jövedelmének nagysága. Jelzáloghitelnél számít a fedezetként bevonni kívánt ingatlan értéke is. Ebben az esetben a hitelösszeg maximum 80%-a lehet a becsült forgalmi értéknek. Hogy a jövedelem mekkora része fordítható legfeljebb hiteltörlesztésre, az MNB által hozott adósságfék szabály határozza meg. Az  adósságfék szabály célja az, hogy a hitelfelvevők csak akkora terhet vállaljanak be, amekkorát hosszú távon, is fizetni tudnak.

 

A JTM az összes jövőbeni hitelre is értendő. Ha a jövőben még szeretne hitelt felvenni, ne használja ki jövedelme maximális terhelhetőségét, mert egyéb kölcsön törlesztőrészlete nem fog beleférni a keretbe.

JTM szabály - Fontos tudnivalók!

A JTM mutató függ:

  • a hitel típusától 
  • a kamatperiódus hosszától 
  • a hiteligénylő havi jövedelme eléri-e vagy sem a nettó 500 ezer Ft-ot

 

JTM szabály

  • Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.
  • Fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők.

 

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én