Júliustól szigorúbb szabályok az értékbecslésben!

Ilyen magas ingatlanárak mellett nem igazán lehet készpénzből ingatlant vásárolni, az emberek többsége hitelt vesz fel egy lakás megvásárlásához. Jelzáloghitel esetén ingatlanfedezet szükséges. Ez azért fontos, hogy a banknak legyen biztosítéka nemfizetés esetére. Nagyon fontos, hogy az ingatlanfedezet milyen paraméterekkel rendelkezik, mert a hitelintézetek nem fogadnak el mindenféle ingatlantípust fedezetként. Az értékbecslő feladata eldönteni, hogy a fedezeti ingatlan megfelel-e a bank által felállított követelményeknek. Az értékbecslőt a bank rendeli ki a helyszínre. A nyár közepétől még pontosabb, és részletesebb lesz az értékbecslés.

 

2018. július 1-től tovább csökkenti az ingatlanhitelek kockázatait az MNB. Három új ajánlást adott ki az MNB, melyek közül az egyik az értékbecslőkkel, az értékbecslések tartalmával és a piaci érték meghatározásának módszertanával kapcsolatban ad iránymutatást a pénzügyi intézményeknek. Ezekkel a módosításokkal mind a hitelfelvevők, mind a bankok csak nyerhetnek, mert az ingatlanokkal kapcsolatos kockázatok mérséklődnek. Az új ajánlás nagyban érinti a lakáshiteleket is, mert az értékbecslésnél új elvárásoknak kell majd megfelelni. Az ajánlás kiadása előtt az MNB 13 pénzügyi intézménynél fedezetértékelési felmérést végzett.

 

A legfontosabb részletek:

  • Nem térhet el az ingatlan nyilvántartott értéke és a valós piaci értéke.
  • Az ajánlás rögzíti az ingatlanértékelés kapcsán a pénzügyi intézményektől elvárt belső szabályozásokat.
  • A jegybank az értékbecslőkkel szemben részletes szakmai és etikai követelményeket is megfogalmazott, így egyértelművé válik a pénzügyi szervezet számára, hogy ki készíthet értékbecslést.
  • Az ajánlás részletezi az értékbecslési módszerekkel, módszertanokkal kapcsolatos alapvető elvárásokat.
  • Az ajánlás meghatározza a teljes körű értékbecslés fogalmát.
  • Az ajánlás arra is kitér, hogy a mi a teendő a befektetési célú ingatlanoknál.
  • A pénzügyi intézményen belül és a piaci szereplők közt is összehasonlíthatóbbá válnak az értékbecslések, javulhat azok minősége és megbízhatósága.
Ajánló
Kommentek
  1. Én