Lassabb lehet a hitelezés a jövő évben!

A hitelezési adatok magasak az idei évben, viszont számos intézmény arra számít, hogy lassulhat a hitelezés 2019-ben. A legnépszerűbb lakáshitelek az ötéves kamatperiódusú termékek, de az új hitelfelvevők közül sokan választanak még ennél is hosszabb fix kamatperiódusú hitelt. A már meglévő hiteleket, nem jellemző, hogy hosszabb kamatperiódusúra váltják, mert túlságosan nagy a különbség a fix és a változó kamatozású hiteltermékek ára között.

2015. óta hatályos adósságfék-szabályok továbbra sem jelentenek effektív korlátot.jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) októberi szigorítása a szakértők szerint nem fogja érdemben visszavetni a kibocsátást, mindössze hosszabb kamatperiódusú hitelek felé tereli a hitelfelvevőket.

Hitelkiváltásból és előtörlesztésekből nincs sok, és emelkedés sem várható. Sőt inkább csökkenésre számítanak. A hitelintézetek inkább a meglévő lakáshitelek személyi kölcsönökkel való kiváltását tartják járható útnak. Ez a folyamat a jelzáloghitelek esetén bonyolultabb,fedezetlen fogyasztási hitelek kamatkondíciói pedig kedvezőek.

Hatalmas a verseny a pénzintézetek között. Több hitelintézet is emelt a maximálisan felvehető személyi kölcsön összegén, ami jelenleg 10 millió forint. A fedezetlen fogyasztási hitel felvételekor a hitelbírálati idő lerövidült. Saját számlavezető bankjánál a személyi kölcsön átfutási ideje akár 1–2 óra is lehet, de 12 napig is eltarthat. Lakáshitelek esetében ez 2–3 hét is lehet, de az értékbecslés miatt még tovább elhúzódhat.

 

szabad felhasználású személyi kölcsön esetében megváltoztak a felhasználási célok. Sokan valamilyen lakáscélt valósítanak meg a személyi kölcsönből, például a lakásfelújítást. Ez mellett népszerű a gépjárművásárlás és a hitelkiváltás is. A korábbi klasszikus személyi kölcsön célok háttérbe szorulnak, ami maga után vonta az átlagos szerződéses hitelösszegek emelkedését. 

Sokan a személyi kölcsön felvétele után nem teljesítővé vállnak, mert külföldre költöznek. Számos devizahiteles menekült külföldre az adósság elől, viszont a friss hitelfelvevők között ez új jelenségnek számít.

A fedezetlen kölcsönök a bajba került adósok számára egészen mást jelentenek, mint a lakáshitelek. A fedezetlen kölcsönök esetében a végrehajtási eljárás sokkal nehezebb, mint egy lakáshitelnél. Magáncsőd keretében a fogyasztási és személyi kölcsönök 62%-át elengedik.

Ajánló
Kommentek
  1. Én