Mi határozza meg a lakáshitel összegét?

Jövedelem

Erre vonatkozó jogszabály létezik. A bankok már nem nyújthatnak kizárólag az ingatlan fedezetre lakáshitelt, hanem muszáj jövedelmet is nézniük.

A jövedelem vizsgálat szabályai tűnnek a legbonyolultabbaknak, mert nagyon sokféle jövedelem típus létezik. Eltérő minden banknál, hogy melyik fajta jövedelmet, fogadja el és az is, hogy milyen arányban engedi őket terhelni.

 

Minimális és maximális hitelösszeg nagysága

A minimális és a maximális hitelösszeg nagyságát minden bank maga határozza meg ennél a hitelnél. A minimális hitelösszeg 500 ezer – 1millió Ft-tól indul. A maximum lehet 20 - 40 millió forint is, de van példa felső határt meg nem húzó bankra is.

 

Fedezet

Az, hogy mekkora összegű lakáskölcsönt tudunk felvenni, attól függ, hogy mekkora az értéke a fedezetül felajánlott ingatlannak. Egyes bankok az általuk megállapított forgalmi érték %-ában határozzák meg a felvehető lakáshitel maximális összegét, mások viszont a hitelbiztosítéki vagy menekülési érték %-ában.

A forgalmi értékről azt feltételezi a bank az értékbecslés elkészítésének idejében, hogy ez az ingatlan jelenlegi helyes piaci értéke. A hitelbiztosítéki érték az ingatlannak egy olyan becslés alapján meghatározott értéke, mely a forgalmi értékből kerül meghatározásra és azt mutatja, hogy mi az az érték, amin 180 napon belül nagy valószínűséggel értékesíthető lehet az ingatlan.

Önnek mindegy, hogy melyik értékből számolják ki a lakáshitel lehetséges összegét, csak az a lényeg, hogy az összeg elég-e arra, amit meg szeretne venni. A banknak viszont nem mindegy ez az érték, emiatt jó tisztában lennie ezekkel a fogalmakkal és jelentésükkel.

 

Pótfedezet bevonása a lakáshitelbe

Ha az ingatlan nem nyújt elég fedezetet a lakáshitel igényelt hitelösszegére, lehetőség van pótingatlan bevonására a legtöbb banknál, mint kiegészítő fedezet. A kiegészítő fedezetre vonatozóan ugyanazok a követelmények, mint az elsődleges fedezetre. Itt is van egy minimális forgalmi érték, mely alatt az ingatlan nem vonható be a lakáshitel fedezeteként.

Gyakori, hogy az ügyfél szülei vidéki házát vagy lakását ajánlja fel fedezetként, és mikor felbecsülik azt, akkor  derül ki, hogy értéke jellemzően jóval alacsonyabb, mint Budapesten.
 

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én