Mi lehet a bankkártya népszerűségének oka?

A 1990-es évek óta igen népszerű bankkártya ma már szinte nélkülözhetetlen az emberek számára. Elterjedése a számítástechnika fejlődésével hozható kapcsolatba. A bankkártyával vásárolhatunk, készpénzt vehetünk fel, akkor is, ha a bank esetleg már zárva van. Ezeken túl még számos előnnyel rendelkezik, például ha egy nagyobb összeg kifizetésére van szükség, nem kell magunknál tartani annyi készpénzt.

bankkártya lényegében egy szabványos méretű információ-hordozó műanyag plasztik lap. Egy olyan készpénzfizetést helyettesítő eszköz, amelyet a bank ad(hat) a nála számlát vezető ügyfeleinek. A bankkártya mindig a kibocsátó bank tulajdona, a használatára jogosult pedig a kártya birtokosa.

Általában bankszámlához kapcsolódik, használatának fedezetéül pedig a számlán lévő pénzösszeg vagy a számlához kapcsolódó hitelkeret szolgál. Ha ezek valamelyike elfogy, nem tudjuk használni a kártyát.

A kártya használatkor az elfogadó a kártyán szereplő adatok (név, aláírás) és a PIN-kód (titkos személyazonosító), segítségével azonosítja a kártyatulajdonost. A PIN-kód megadása a személyazonosítás mellett a bankkártyával végzett tranzakció hitelesítésére, is szolgál. A PIN-kód a kártyabirtokos személyéhez kötődik, az másra át nem ruházható. Ezek az adatok és a PIN-kód teszik lehetővé, hogy a kártyabirtokoson kívül más ne használhassa a bankkártyát.

 

A bankkártyákat többféle módon lehet csoportosítani:

  • felhasználó szerint (lakossági, vállalati vagy business kártya)
  • felhasználhatóság szerint (előre fizetett kártya, betéti kártya, hitelkártya, terhelési kártya, többfunkciós kártya)
  • speciális kibocsátású (ikermárkás-, szponzorkártya)
  • megjelenés szerint (dombornyomott, elektronikus)
  • adatok tárolásának módja szerint (mágnes csíkos kártya, chippel ellátott kártya)
Ajánló
Kommentek
  1. Én