Mire jó az energetikai tanúsítvány?

2012. január 1-je óta kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni ingatlanvásárlás esetén. A dokumentumot kizárólag a Magyar Mérnöki Kamara, vagy a Magyar Építészeti Kamara névjegyzékébe felvett tanúsító készítheti el. A mérési módszerek is pontosan meghatározásra kerültek, amelyek alapján egy ingatlan elnyeri energetikai besorolását. Egy energetikai tanúsítvány elkészítése elég költséges, ugyanakkor nagyon hasznos. Az energetikai tanúsítás segítségével energiatudatos döntést hozhat egy adott épület megvásárlásakor. Ha megnézi az energetikai tanúsítványt kevésbé tudják megtéveszteni a lakás állapotával, fenntartási költségeivel kapcsolatban.

 

Az AA++ „minimális energiaigényű” minősítéstől, a JJ „kiemelten rossz” értékelésig összesen 12 kategória létezik (AA++, AA+, AA, BB, CC, DD, EE, FF, GG, HH, II, JJ). Hazánkban a CC-nél jobb értékelést az ingatlanoknak csupán pár százaléka kap, a lakások közel fele (47%-a) az átlagosnál (FF) kedvezőbb minősítéssel rendelkezik. A két leggyakoribb osztályzat a CC (19%) és HH (14%).

Az egyes kategóriák megmutatják, hogy átlagosan mekkora energiaköltséggel lehet számolni. Statisztikák  kimutatták, hogy a legjobb és legrosszabb minősítés között az éves energetikai költségek különbsége akár 371 ezer forint is lehet, ez a havi rezsiben 31 ezer forintot jelent.

 

Egy már meglévő ingatlanról is sokat elárulhat az energetikai besorolás. Ha túl magasak a lakásfenntartáshoz kapcsolódó havi kiadások, érdemes ingatlanját korszerűsíteni, felújítani. Az energetikai minősítés segíthet, hogy kikalkulálhassa a beruházással elérhető megtakarítás nagyságát. 

 

Egy felújítás akár több millió forintba is kerülhet. Ha ezt hitelből szeretné finanszírozni, készítsen költségvetést, hogy felmérje, milyen típusú hitelre lesz szüksége. Ha pár millió forintból megúszható a felújítás, lehet hogy elég egy személyi kölcsön, viszont, ha nagyobb összegre van szüksége, vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt érdemes felvenni, vagy egy korszerűsítési kölcsönt. Egyes bankok felújítási, korszerűsítési hiteleiknél külön kedvezményeket biztosítanak, ha az ingatlan egy meghatározott kategóriánál kedvezőbb energetikai besorolást kap ezzel.

 

Ha a lakásfelújításhoz hitelt venne fel, a hitelek összehasonlítására kiváló megoldás a Hitelmax hitelkalkulátora. A kalkulátor használata nagyon egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Be kell írnia a kért adatokat, majd a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ez után Önnek csak ki kell választania a legkedvezőbbet ajánlatot.

Ajánló
Kommentek
  1. Én