Segítség a külföldi jövedelemmel rendelkezők hitelfelvételéhez!

A külföldi jövedelem nem kizáró ok egy hitel felvétele során, csak szigorúbb feltételeket szabnak a bankok, mint a Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárok esetében, és kevesebb a hitelt adó bankok száma. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy milyen feltételei vannak, a külföldi jövedelemmel rendelkezők hitelfelvételének. Ugyanolyan kamatokkal (8-18%) rendelkezik egy külföldi jövedelemmel felvett személyi kölcsön, mint egy hazai jövedelemmel felvett hitel. Legyen szó bármilyen fajta hitelről, az alapkövetelményeknek minden esetben meg kell felelni.

 

Alapvető feltételek külföldi jövedelem esetén

  • Lakcím-lakcímkártya-adókártya: Alapvető feltétel, a magyarországi lakcím, amit lakcímkártyával igazolni is kell, illetve a magyar adókártya megléte.

 

  • Jövedelem: A jövedelmet is alaposan meg fogják vizsgálni egy hitel felvétele során. A jövedelmet igazolni is kell, külföldi munkaszerződéssel, illetve munkáltatói igazolással. Előfordulhatnak olyan esetek, mikor nem elég a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás, hanem szükséges lehet a külföldi adóhatóság által kiállított jövedelemigazolás is.

 

  • Munkaviszony: Legalább fél éves határozatlan idejű munkaviszony szükséges, de előfordulhat, hogy egy évet kérnek a bankok. A próbaidő, és a felmondási időszak, kizáró ok.

 

  • Bankszámlakivonat: A bankok bekérik az utolsó 3-6 havi bankszámlakivonatot, és alaposan megvizsgálják. A pénzintézet kérheti a hitelfelvevőt, hogy a jövedelem hazai bankszámlára érkezzen. Ha Ön nem rendelkezik Magyarországon bankszámlával, ebben az esetben nyitnia kell egyet. Kamatkedvezményekhez, illetve egyéb kedvezményekhez juthat aktív bankszámlahasználat esetén.

 

  • Dokumentumok: A bankok többsége elfogadja az angol, illetve német nyelvű dokumentumokat, lefordítani ritkán szükséges, így ennek költsége megspórolható. A kötelező dokumentumokon (személyi igazolvány, vagy útlevél, vagy jogosítvány; lakcímkártya; adókártya; bankszámlakivonat; munkáltatói igazolás; munkaszerződés; stb.) kívül a bank egyéb dokumentumokat is bekérhet, ha szükséges.

 

 

Egy külföldi munkavállaló a hitelfelvételt a hazautazás időpontjára tervezi. Ezt alaposan elő kell készíteni, hogy zökkenőmentesen menjen a hitelfelvétel. Ezért érdemes előre tájékozódni, felmérni, hogy milyen hitellehetőségei vannak. Kalkuláljon oldalunkon, válogasson banki partnereink kedvező hitelajánlatai között. Néhány hitelintézet kamatkedvezményt is ad online hiteligénylés esetén. Kalkuláció után a rendszer adatait a kiválasztott bankhoz küldi, és a bank munkatársa felveszi Önnel a kapcsolatot. Regisztrálhat több banknál is, így nagyobb eséllyel indul a hitelfelvételben. Célszerű valós adatokat megadni a regisztráció során, mert a hivatalos dokumentumokból úgy is kiderül az igazság.

 

Fontos, hogy pontos elérhetőséget adjon meg, mert különben nem tudják Önt felhívni. Ez a külföldi munkavállalók szempontjából azért hasznos, mert előre meg tudja beszélni a banki ügyintézővel, hogy milyen dokumentumokra van szüksége a hitelfelvételhez. A bankok általában saját formanyomtatvánnyal dolgoznak, amit így el tudnak juttatni Önnek időben.

Jóval a hazaút előtt el kell kezdeni a dokumentumok beszerzését, mert nem biztos, hogy az indulás előtt 1-2 nappal mindegyikhez sikerül hozzájutnia. Például, a munkáltatói igazolást a munkáltatónak kell kitölteni, előfordulhat, hogy valamilyen dokumentumot le kell fordíttatni, stb. 

Ha 3 millió forintnál magasabb összegre van szüksége, a hitelszerződést közjegyzői okiratba kell foglalni. Vagyis közjegyzőt is kell keresni, akivel időpontot kell egyeztetni. 

A hazai pénzintézet forintban fogja utalni a pénzt a külföldi számlára, így devizaváltás is szükséges. A váltás nem középárfolyamon történik, ami költséget eredményez. Ennek mértéke a számlavezető banktól függ. Fizetését külföldön nyilvánvalóan nem forintban kapja, így hasznos lehet egy magyar bankszámla nyitása, amire néhány havi törlesztőrészletet elhelyez. 

Milyen dokumentumok szükségesek a bankszámlanyitáshoz?

A bankszámla hivatalos nevén fizetési számla. Alapvetően arra való, hogy jövedelmet kapjon rá és onnan készpénz mozgatása nélkül teljesítse kötelezettségeit. Ma már el sem lehet képzelni életünket nélküle. Ha bankkártyát is igényel hozzá, amit kevesen tudnak, hogy nem kötelező, nagyban megkönnyítheti mindennapjait, rengeteg időt lehet vele spórolni, főleg, ha internettel is rendelkezik, mert annak segítségével számos művelet otthonról is elvégezhető, például befizetheti számláit a fotelból, illetve gond nélkül vásárolhat vele.

 

A bankszámlának jó néhány előnye van:

  • internetbank felületen befizetheti a számláit
  • magasabb kamatért kötheti le átmenetileg pénzét
  • bankkártyát igényelhet hozzá
  • a pénzmozgásról áttekinthető számlakivonatot kap
  • ha elveszíti pénztárcáját, a bankszámlán lévő pénz nem veszik el, a bankkártya letiltásával, pénze továbbra is biztonságban, számláján marad
  • a bankszámla-szolgáltatáshoz folyószámla hitelkeret is társulhat, ami egy váratlan kiadás esetén jól jöhet

 

Egy bankszámla nyitása nagyon egyszerű művelet. Mielőtt kiválasztja az Ön számára legmegfelelőbb bankot, érdemes alaposan átnézni a pénzintézetek ajánlatait, mert a számlavezetési, illetve egyéb díjak között eltérések lehetnek, ami több ezer forintos különbséget is jelenthet, ha nem figyel oda.

Egy bankszámla nyitásának költségei is lehetnek, amiről mindenképpen tájékozódjon előre, és vigyen magával megfelelő mennyiségű készpénzt, vagy egy használatban lévő bankkártyát. Gyakran tartoznak a számlanyitáshoz kedvezmények, amik általában 1-2 évre szólnak. Érdemes a kedvezményes időszak utáni árakról is tájékozódni, mert hosszú távon azt fogja fizetni.

 

A bankszámla nyitásához szükséges dokumentumok

  • személyi igazolvány
  • lakcímkártyája
  • kupon vagy kedvezményre jogosító (pl. klubtagsági) igazolás, ha rendelkezik ilyennel és ez banki kedvezményre jogosítja
  • ha csoportos beszedési megbízást vesz igénybe, szükséges az előző negyedéves számlakivonat a jelenlegi bankjától, vagy azok a számlák, melyeket csoportos beszedéssel kíván fizetni
  • ha bankkártyát igényel, és ahhoz külföldi utasbiztosítást is köt, szüksége lesz az útlevelére, vagy legalább az útlevélszámára
  • állandó, fix összegű átutalás esetén, (mellyel egy bizonyos kötelezettségét vagy vállalását teljesíti adott rendszerességgel) szükséges a kedvezményezett bankszámlaszáma