Figyeljen a részletekre, hogy ne bukja el a Babaváró kamattámogatását!

 

Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű támogatott konstrukció. Amennyiben az igénylőknek a futamidő első 5 évében legalább egy gyermeke születik, a futamidő végéig kamatmentes lehet a kölcsön. A második baba születésekor a fennálló tartozás 30%-át is elengedik, a harmadiknál pedig az egész fennálló tartozás törlésre kerül. Könnyen elbukhatja a Babaváró kamattámogatását, nincs garancia a kamatmentességre. Bármikor közbejöhetnek olyan tényezők, melyek miatt elveszíthetik a kamattámogatást.

 

Min csúszhat el a Babaváró kamattámogatása?

  • Ha nem születik gyermek a futamidő első 5 évében, a Babaváró kamatmentessége megszűnik, és az 5 év alatt kapott kamattámogatást vissza kell fizetni .
  • Ha elválik a házaspár, akkor megszűnik a kamattámogatás, a kölcsön pedig piaci kamatozásúvá válik. Ha a válásig nem született gyermek, akkor a kapott kamattámogatást is  egy összegben vissza kell téríteniük.
  • Ha a házaspár külföldre költözik a kamattámogatás megszűnik, normál kamaton kell a hitelt fizetni, illetve az addig kapott támogatást is vissza kell szolgáltatni az államnak. Ez gyermek születése esetén is így van.
  • Ha született gyermek, de a továbbiakban nem a pár neveli saját háztartásukban, akkor onnantól kezdve a Babavárót piaci kamatokkal kell tovább fizetniük. Sőt az addigi kamattámogatást is rendezniük kell.
  • Ha a házaspár elválik a Babaváró normál kamatozásúvá válik. Amennyiben nem született gyermek, akkor a kapott támogatást is rendezni kell egy összegben. Ha az a fél, aki a hitelt tovább fizeti, és 5 éven belül újraházasodik, akkor a gyermekvállalási határidő újra megnyílik.
  • Amennyiben a futamidő első 5 évében, még az első gyermek születése előtt a kölcsönösszegnek legalább felét előtörlesztik, akkor az előtörlesztett összegre járó kamattámogatást vissza kell fizetni. Ha később (de még a futamidő első 5 évében) mégis születne gyermek, akkor a visszafizetett kamattámogatást egy összegben visszakapja az államtól.

 

Akik tervezik a külföldre költözést, érdemes lehet elgondolkodniuk a szabad felhasználású jelzáloghitelen is! A jelzáloghitelek összehasonlítására kiváló megoldás a Hitelmax jelzáloghitel kalkulátora!