Ingatlaneladáskor mi után kell adózni?

Az egekbe szökött ingatlanárak az eladóknak kedveznek, viszont a vásárlóknak kevésbé. Nem árt, ha az ingatlaneladó előre tájékozódik arról, hogy milyen költségekkel jár, ha eladja ingatlanját. Ugyanis ingatlaneladáskor is felmerülhetnek költségek. Most elolvashatja, hogy milyen költségei lehetnek egy lakáseladásnak, illetve, hogy ingatlaneladáskor mi után kell adózni.

 

A magas ingatlanárak ellenére, nagyon kelendőek a lakások. Főleg, ha egy jó elhelyezkedésű, kedvező beosztású, jól kiadható ingatlanról van szó, esetleg még Airbnb célra is alkalmas. Nem csak ezek az ingatlanok népszerűek, hanem a főváros külsőbb kerületeiben levő panellakásokra is nagy a kereslet. A magas ingatlanárak az eladóknak kedveznek, viszont az alacsony lakáshitel kamat a vásárlóknak.

Ha ingatlanvásárláshoz lakáshitelre van szüksége, kalkuláljon velünk! Alkalmazza a Hitlmax lakáshitel kalkulátorát. Meg kell adnia adatait, majd a rendszer kilistázza azokat a bankokat, amelyeknél esélye van a lakáshitel felvételére. Fontos tudnia, hogy az űrlap kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár.

 

Ingatlaneladáskor mi után kell adózni?

Személyi jövedelemadót kell fizetni abban az esetbenha az ingatlant nagyobb összegért ékesíti, mint amennyiért vette. 2014-ben még kedvező áron lehetett lakást vásárolni, 2015-ben már jelezték, hogy élénkülni fog a piac. 2016-ban pedig már nemzetközi szinten is csúcsot döntött a budapesti árnövekedés, ami azóta is tart.

Nemcsak a megkapott összeg számít adókötelesnek, a késedelmi kamat is meg van adóztatva, ha nem jut el a vevőhöz időben a szerződésben szereplő összeg.

Az adóalapot csökkentheti:

Az ingatlan eladásából származó jövedelem úgy számítható ki, hogy a bevételt csökkenteni kell a költségekkel. A bevétel jelenti az ingatlan eladási árát, amiből a jövedelem kiszámításához költségként levonható például a megszerzésre fordított összeg (vételár), az illeték, az ügyvédi díj, az eladással kapcsolatos kiadások (hirdetési díj). Ezen felül az értéknövelő beruházások, így a felújítás, bővítés költségeit is figyelembe lehet venni. A kiadásokat számlával vagy egyéb okirattal kell igazolni, amiket nem kell a bevalláshoz csatolni, de az elévülésig (5 évig) meg kell őrizni.

Ha ajándékba kapott egy ingatlant, akkor a különbözet 73 %-a után kell, csak adózni. A magánszemélyek ingatlanértékesítéséből származó jövedelmét 15%-os adó terheli.

 

Ingatlaneladáskor mi után kell adózni? Mikor lehet adómentes az ingatlaneladás?

Nem kell az ingatlan értékesítésből származó bevételt bevallani, ha a költségek elérik, vagy meghaladják a bevételt, vagy az ingatlan-értékesítés adómentes, illetve ha a tulajdonban tartás időszaka az öt évet eléri. (A 2012-ben vagy azt megelőzően megszerzett ingatlan 2017-es értékesítése esetén már nem keletkezik adóköteles jövedelem.)

Ajánló
Kommentek
  1. Én