Egyre népszerűbb a mobiltelefonos fizetés!

Mikor mobiltelefonnal történő fizetésről beszélünk, akkor bankkártyás fizetésről van szó, még akkor is, ha közvetlenül maga a bankkártya nem vesz részt a tranzakcióban.

 

Mi szükséges a mobiltelefonos fizetéshez? 

A mobiltelefonos fizetéshez szükséges, hogy a mobilban legyen NFC chip, illetve valamilyen mobiltárca alkalmazás. A választott alkalmazástól függ, hogy milyen operációs rendszerű mobiltelefont használhat. Az applikációk többsége a legalább 4.4-es verziószámú Androidos telefonokat támogatja, de már elérhető az Apple fizetési megoldása, ami az iOS rendszerrel használható. 

A mobiltelefonos fizetéshez nem kell új SIM-kártyára, és jelenleg nem kerül semmibe. Először telepíteni kell a megfelelő alkalmazást, majd regisztrálni bankkártyáját, és használhatja is telefonját fizetésre. Minden olyan helyen fizethet mobillal, ahol van egyérintéses fizetést támogató terminál. Az alkalmazások több kártyát is tudnak kezelni. Illetve egy kártyát több mobiltelefonon is digitalizálhat, így ha több készüléke van, mindegyikkel tud fizetni.

A mobiltelefonos fizetéshez nem kell internetkapcsolat. A fizetéshez használt mobilalkalmazások meghatározott számú egyedi azonosítót (tokent) tárolnak. Ezek az egyszer használatos tokenek vesznek részt a tranzakcióban. Ha a tokenek elfogynak, akkor addig nem tudja telefonját fizetésre használni, amíg nem csatlakozik fel ismét az internetre, és nem töltődik le automatikusan az újabb token csomag.

 

A mobiltelefonnal történő fizetés menete

A telefonon fel kell oldani a képernyőzárat, és érintheti is a telefont, ugyanúgy, ahogy a bankkártyát. 5000 Ft alatt itt sem kell PIN-kódot megadni, ennél magasabb összegnél a mobilalkalmazástól függően PIN-kódot, tárcajelszót, vagy ujjlenyomatos azonosítást kér a rendszer.

 

Mennyire biztonságos a mobiltelefonos fizetés?

A Mastercard tokenizációs megoldásának köszönhetően a mobilfizetés ugyanolyan biztonságos, mint a bankkártya használata. A telefon nem tárolja a fizikai kártyaadatokat, hiszen egy virtuális kártyaszámmal történik a fizetés. Ha mégis bármilyen rendellenes fizetést tapasztal, a kibocsátó bankon keresztül azonnal letiltható a bankkártya.

Ajánló
Kommentek
  1. Én