Igényelhet-e személyi kölcsönt munkáltatói igazolás nélkül?

 Személyi kölcsön munkáltatói igazolás nélkül,  dokumentumok, laptop, határidőnapló, toll

A bankokat jogszabály kötelezi arra, hogy csak rendszeres jövedelem érkezése esetén adjanak kölcsönt, mert ez lesz a személyi kölcsön fedezete. A megfelelő jövedelem igazolásának egyik módja a hitelintézet felé a munkáltatói igazolás. A bevétele alapján állapítja meg a pénzintézet a hitelezhetőségi limitet. Abban minden bank egyetért, hogy minél magasabb jövedelmet tud igazolni, annál nagyobb összeget tud biztonságosan felvenni. A hitelintézetek a jövedelem három-négyszeresét adhatják oda az adósnak. A kérdés, hogy hogyan vehető fel egy személyi kölcsön munkáltatói igazolás nélkül. A munkáltatói igazolást el lehet kerülni, de jövedelem mindenképpen szükséges a hitelfelvételhez. A bankok abban is egyetértenek, hogy mi számít jövedelemnek hitelfelvételkor.

 

A bank kétféle jövedelmet ismer el hitelfelvételnél:

  • Elsődleges jövedelem (önállóan megállják helyüket): a munkabér, amit alkalmazottként kap; vállalkozóként a saját magának fizetett bér; nyugdíjasként a nyugdíj
  • Másodlagos, vagy kiegészítő jövedelem (önállóan a bank nem tudja értékelni, de az elsődleges jövedelem mellé beszámíthatók): GYES, GYED, családi pótlék, szociális támogatások, ösztöndíjak, osztalék, részesedés stb.


Személyi kölcsön munkáltatói igazolás nélkül: Jövedelemigazolás

A bankok hiteleznek jövedelem alapján, nem kell munkáltatói igazolás. Valamilyen igazolás azonban mindenképpen szükséges. Általában ez alkalmazottként a 3-6 havi bankszámlakivonat. Amennyiben nem alkalmazottként veszi fel a hitelt, a következő lehetőségei vannak:

  • Nyugdíjasként elég bevinni a nyugdíjigazolványt (törzslapot) a bankba, vagy 3 havi nyugdíjszelvényt, ha nem saját bankjánál intézi a hitelt és a bank nem látja a bankszámlakivonaton, hogy hozzájuk érkezik nyugdíja.
  • Vállalkozóként a NAV-tól kell kérni előző évi jövedelemigazolást és egyes esetekben a pénzintézet kérhet a vállalkozásról NAV 0-s igazolást is, hogy nincs köztartozása, adótartozása.

Ha a bank nem látja biztosítottnak a hitel visszafizetését, fedezetet és kezest is rendelhet a hitelszerződéshez, vagy amennyiben a hitelcélt többen használják fel és indokolt, adóstárs bevonásával biztosíthatja a hitel visszafizetését.

 

Személyi kölcsön munkáltatói igazolás nélkül: Kizáró okok

  • Legalább 3 hónapos munkaviszony, de van ahol 6-12 hónapot kérnek. Próbaidő, felmondási idő kizáró ok.
  • Határozott idejű munkaszerződés. (Néhány bankban elfogadják a 12 hónapig fennálló munkaszerződést.)
  • Nincsenek érvényes magyar azonosító okmányok.
  • Szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján (Vannak olyan pénzintézetek, melyek KHR listásoknak is adnak hitelt.).

 

Személyi kölcsön munkáltatói igazolás nélkül: Van rá lehetőség?

Szinte minden hitelintézet kínál személyi kölcsönt, melynek igénylése gyorsabb a saját számlavezető bankjánál, ha oda érkezik jövedelme. A személyi kölcsön feltételei kedvezőbbek lehetnek, ha idegen bankban igényli a hitelt, mert bizonyos akciók keretein belül kamatkedvezményt kaphat, a jövedelemutalási kedvezmény mellett. A kölcsön igénylésekor általában 3-6 havi bankszámlakivonatot kérnek, melyen szerepel jövedelme. A bank legalább három hónapra visszamenőleg kérhet bankszámlakivonatot, közüzemi számlákat és telefonszámlát is. Nem minden banknál van lehetőség készpénzes fizetéssel személyi kölcsönt felvenni. Amelyik pénzintézet lehetőséget ad erre, az munkáltatói igazolást is kérni fog. Egy hitel felvételéhez egyéb dokumentumokra is szükség lesz, melyeket érdemes előre beszerezni, így gördülékenyebb lehet a hitelfelvétel.

A legjobb hitelkonstrukció kiválasztásához használja a Hitelmax személyi kölcsön kalkulátorát. Több bank ajánlatát találja egy helyen, ezzel időt spórolhat, mert nem kell végigjárnia egyesével a hitelintézeteket.

Ajánló
Kommentek
  1. Én