Mi a Fogyasztóbarát lakáshitelek népszerűségének oka?

Napjainkban egyre többen vásárolnak ingatlant. Valószínű ez nem a magas ingatlanáraknak köszönhető, hanem az alacsony lakáshitel kamatoknak, melyek még soha nem voltak olyan alacsonyak, mint manapság. Ezzel szemben a lakásárak az egekbe szöktek. A legdrágább ingatlanokkal Budapesten és vonzáskörzetében, illetve a nagyobb városokban találkozunk. Kevesen tudnak készpénzből ingatlant vásárolni, a legtöbb embernek ehhez hitelre van szüksége.

Mióta megjelentek a piacon a Fogyasztóbarát Lakáshitelek elmondható, hogy nagy népszerűségnek örvendenek. Ennek oka, hogy kedvező feltételekkel, illetve kamatokkal vehető fel. Felmérések szerint a megjelenés óta, a felvett lakáshitelek 40%-a Fogyasztóbarát Lakáshitel volt. Ezek a hitelek legalább 3 évre rögzített kamatozásúak.

 

A Fogyasztóbarát Lakáshitelek legfőbb jellemzői:

  • kizárólag annuitásos törlesztésről van szó, vagyis adott kamatperióduson belül egyenlő részletekben fizet az adós
  • a kamatperiódus hossza minimum 3 év (3, 5 vagy 10 év), vagy a futamidő végéig rögzített a kamatozás
  • a hitel kamatozásának megállapításához használt referenciaértékhez képest nem lehet magasabb a kamatfelár, mint 3,5%
  • a folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75%-a lehet, de legfeljebb 150 ezer forint
  • az előtörlesztési díj nem lehet magasabb, mint 1%, viszont lakástakarékpénztári előtörlesztés esetén díjmentes előtörlesztés az elvárás
  • a hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásához képest legfeljebb 15 munkanap lehet
  • a folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számítva 2 munkanap lehet

 

Egy lakáshitel felvételénél nagyon fontos a hitelcél, tehát, hogy új vagy használt ingatlant vásárol, egyáltalán vásárol-e, vagy inkább épít, stb. Vannak olyan lakáscélok, melyeket, csak Fogyasztóbarát Lakáshitelekkel valósíthat meg.

A Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében, a legnagyobb kínálattal az 5-10 éves kamatperiódusú hiteleknél találkozhat. Ezeknél a lakáshiteleknél a kamat igen kedvező 3,49 - 4,59%-os.

Sajnos arra nincs biztosíték, hogy a lakáshitel kamatok ilyen alacsonyak maradnak a jövőben, így érdemesebb a fix kamatozású hitelekből választani, mert aki változó kamatozású hitelt választ, az pórul járhat, az emelkedő kamatok miatt. Ebből a szempontból is megéri a fogyasztóbarát lakáshitelek közül választani.

 

Nem feltétlenül muszáj egy lakáshitel felvételekor a számlavezető bankjánál maradni, mert lehet, hogy egy másik hitelintézet jobb kondíciókkal rendelkezik, és ott sokkal jobban megéri a hitelt felvenni. Ami nagyon fontos, hogy mielőtt hitelt választ jól nézzen körül a bankok között. Ezt megteheti személyesen, végigjárva a bankfiókokat, de rengeteg időt spórolhat azzal, ha például hitelkalkulátorunk segítségével tájékozódik. Több bank ajánlata közül választhat. A regisztráció ingyenes, semmilyen kötelezettséggel nem jár.

 

Nagyon körültekintőnek kell lenni egy lakáshitel kiválasztásánál, sok szempontot kell szem előtt tartani. Számos bank akciók keretein belül például elengedi az induló költségek egy részét, vagy egészét. Ezzel is óvatosan kell bánni. Tudjuk, hogy egy lakáshitel felvételének induló költségei nem olcsók, de csak egy ilyen akció miatt ne tegye le voksát egy bank mellet, mert hosszabb távon lehet, hogy rosszul jár vele. Amit még itt meg kell jegyezni, ha esetleg a későbbiek folyamán lakáshitel kiváltásra kerül sor, olyan bankot válasszon, amellyel nem esik el, az induló kedvezményektől, mert előfordulhat, ha kiváltja hitelét egy másik bankba, azokat vissza kell fizetni.

Ajánló
Kommentek
  1. Én