Vajon még mindig megéri ingatlanba fektetni a pénzt?

Sokan fektetik pénzüket ingatlanba. A lakáshitel kamatok ilyen alacsonyak még sohasem voltak, mint napjainkban, ezért is éri meg a lakásba fektetőknek az ingatlanvásárlás még hitelfelvétellel is. A legjobb hitelkonstrukció megkereséséhez használja a Hitelmax hitelkalkulátorát, így nem kell személyesen végigjárnia a bankfiókokat, rengeteg időt takaríthat meg. Oldalunkon kedvére válogathat banki partnereink kedvező hitelajánlatai között. Az űrlap kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár. 

 

Szakértők elmondása szerint még mindig jó befektetésnek bizonyul az ingatlan, de azért legyen óvatos. Az ingatlanirodák szerint az ingatlanbefektetésnek két típusát lehet elkülöníteni:

  • Akik felújításra vásárolnak: A lelakott lakásokat alacsony áron megvásárolják, majd minimális felújítással továbbértékesítik magasabb áron. Ezzel akár akár több millió forintot is nyerhet az eladó. 
  • Akik kiadásra vásárolnak: Az ingatlanokat a kiadási célnak megfelelően választják ki (hosszú távú, rövid távú). 

 

A kettő nem feltétlen zárja ki egymást. Előfordulhat, hogy egy felújított lakást nem sikerül értékesíteni, viszont a bérleti piacon kelendő, így kiadóvá válik.

 

A főváros belső kerületeiben a lakásvásárlók nagy része befektető, ami szintén hozzájárult az ingatlanárak növekedéséhez. Ezekben a kerületekben első sorban a rövid távú lakáskiadók, vásárolnak ingatlant. A bérbeadási piac az Airbnb berobbanásával kapott lendületet 4-6 évvel ezelőtt, ami elképzelhető, hogy csökkenni fog a jövőben. Ennek oka, hogy egyre több belvárosi társasházban tiltakoznak a rövidtávú lakáskiadás ellen, a vele járó kellemetlenségek miatt. Ennek hangot adva szavazzák meg a lakók, hogy rövid távú lakáskiadás céljára ne lehessen társasházukba ingatlant vásárolni.

Ami Budapest külsőbb kerületeit illeti Zuglóban, illetve a XVI. kerületben is egyre több a kiadási céllal vásárolt ingatlan. Ennek oka a jó elhelyezkedés, illetve, hogy a város gyorsan megközelíthető a jó közlekedés miatt. Ezek a területek azok körében népszerűek, akik olcsóbb albérletet szeretnének, nyugodtabb helyen, a városközpont gyors elérésével.

Akik kiadási szándékkal vásárolnak ingatlant, nem csak a használt, hanem új építésű ingatlanokat is keresik. Jelenleg az új építésű ingatlanok közel 40% befektetési céllal kel el. Ezek a vevők gyakran egyszerre több lakást is megszereznek egy társasházban. Egy embernek túl nagy munka ennyi ingatlant kézben tartani, így gyakran szakemberre bízzák. Ma már lehet találni bérbeadásra és üzemeltetésre szakosodott profi ingatlankezelőket, akik csak ezzel foglalkoznak. 

 

Ha a lakáskiadó a profi szolgáltatót választja, a bérleti díj körülbelül 10%-át kell fizetnie nekik:

  • Ők megkeresik a potenciális bérlőket, és meg is szűrik őket előre.
  • Beszedik a bérleti díjat.
  • Kezelik az esetleges fizetési késedelemmel összefüggő jogi problémákat.
  • Intézik a takarítást, a kisebb javításokat.
  • Rendszeres jelentést készítenek a tulajdonos számára.
Ajánló
Kommentek
  1. Én