Végtörleszthető-e egy személyi kölcsön?

Apró pénz, fém tálka, végtörlesztés

Ha korábban felvett személyi kölcsönét a hitel futamidejének lejárata előtt visszafizeti több ezer forintot spórolhat vele. Ha kisebb vagy nagyobb összeghez jut érdemes a személyi kölcsön végtörlesztésére költeni, és nem egy megtakarításba fektetni. Ha az egész hiteltartozását nem is tudja rendezni, megéri annak egy részét is előtörleszteni. Akár az egész kölcsönt fizeti vissza, akár egy részét lényegében kevesebb kamatot fizet a hitelintézetnek. Érdemes az előtörlesztésre vonatkozó szabályokat, díjakat már a személyi kölcsön felvételekor megnézni az adott hitelintézetnél.

 

Személyi kölcsön végtörlesztés – Mitől függ a díja?

A bank díjat számít fel az előtörlesztés és végtörlesztés esetén, viszont pénzügyileg jobban jön ki, mint amennyibe az egész ügyintézés kerül. A díj mértékét jogszabály korlátozza. Az előtörlesztés díja függ:

  • az előtörlesztett összegtől
  • a hátralévő futamidőtől
  • a múltban történt előtörlesztéstől

 

A hitel teljes előtörlesztését a köznyelvben végtörlesztésnek nevezik. Ilyenkor is felszámíthat a bank előtörlesztési díjat, csak ekkor megszűnik a kölcsönszerződés is.

 

Személyi kölcsön végtörlesztés – Díjak

  • A személyi kölcsön előtörlesztési díja maximum 1% lehet, ha a futamidőből egy évnél több van hátra.
  • Ha a futamidőből már kevesebb, mint egy év van hátra, akkor maximum 0,5%-os mértékkel kell számolni.
  • Ingyenes az előtörlesztés abban az esetben, ha legfeljebb 200 ezer forintot fizet a hitelbe és a megelőző 12 hónapban még nem élt az előtörlesztéssel. Ezt érdemes megtenni, mert ezáltal csökken a havi törlesztő, és az így megtakarított összeget szintén érdemes félretenni, majd a hitelre fordítani, mert így hamarabb visszafizetheti a személyi kölcsönt.


Személyi kölcsön végtörlesztés – Miért kell díjat fizetni?

Ha az adós egy összegben visszafizeti hiteltartozásának egy részét, vagy egészét, a bank elesik a jövőbeli kamatbevételtől. Ezért kell díjat fizetni a pénzintézeteknek elő-vagy végtörlesztés esetén. Végtörlesztés esetén számít az is, hogy milyen forrásból van finanszírozva a tartozás (önerő, hitelkiváltó személyi kölcsön). Egy hitelkiváltó hitellel sok pénzt spórolhat. A jelenleg piacon levő kölcsönök sokkal kedvezőbb kamatozásúak lehetnek a meglévő hitelnél. A hitelkiváltás során az újonan felvett kölcsönből végtörlesztheti a régi, drágább hitelét és lezárhatja a korábbi szerződését. Néhány banknál más díjszabása vonatkozik arra, ha eltérő pénzintézet hiteléből rendezi a fennálló tartozását.

 

Személyi kölcsön végtörlesztés – Hogyan számolják ki a díjat?

Az előtörlesztési díjat a bankok az előtörlesztett összeg alapján számolják ki. Az előtörlesztési díjak esedékessége: mindig az előtörlesztési alkalmakkor kell azokat megfizetni, részleges előtörlesztésnél több alkalom is lehetséges, tehát annyiszor kell díjat fizetni, ahányszor előtörleszt. Általános szabályként elmondható, hogy az előtörlesztési díj nem haladja meg az előtörlesztés időpontja és a hitel eredeti lejártának időpontja közötti időtartamra fizetendő hitelkamat összegét, tehát valójában az előtörlesztési díj kárpótolja a bankokat a kiesett hitelkamat miatt.

Ajánló
Kommentek
  1. Én