Az MNB a lakáshitelek kiváltását támogatja!

Az MNB (Magyar Nemzeti Bank) arra törekszik, hogy a biztonságosabb hitelek felvételére biztassa a lakosságot. hitelkiváltás azoknak kínál megoldást, akik régebbi hitelük/hiteleik fizetésével gondban vannak, és azt/azokat szeretnék kedvezőbbre cserélni. Az MNB célja, hogy a lakáshitelt törlesztőket hosszabb kamateperiódusú hitelre való átváltásra ösztönözze. Magyarországon a hitelkiváltási arány 3%Megoldások fizetési nehézségekre léteznek, érdemes utánajárni, hogy ne ússzon el az adósságokban.

A kockázatosabb hitelek közé tartoznak a változó kamatozású hitelek, és a rövid lefutású hitelek. Ezeket érdemes első sorban kiváltani. A Jegybank az utóbbi időben igyekezett a hitelek kockázatát csökkenteni, aminek eredményeképpen az új hitelfelvevők 95%-a már 5 évnél hosszabb kamatperiódusú lakáshitelt vett fel. Vagyis, 5 évig változatlan marad a törlesztő, és csak ezután követi a kamatváltozásokat, azaz csak ekkortól nőhet a BUBOR mozgásának megfelelően.

Az MNB azokat a lakáshiteleseket invitálja hitelkiváltásra, aki 2015 február előtt vettek fel lakáshitelt, kimondottan rövid kamatperiódussal. Az érintettek egy levelet fognak kapni, amely több ajánlatot is fog tartalmazni, de a lényege mindegyiknek a hosszabb, ideálisan minimum 10 éves kamatperiódus népszerűsítése.

Mielőtt döntést hoz, fontos, hogy tudja, hogy a végig fix kamatozású és a hosszan fixált hitelek drágábbak a változó kamatozású hiteleknél. Ennek oka, hogy a biztonságot meg kell fizetni, ugyanis az ilyen típusú hiteleknél az ügyfeleket nem vagy sokkal kevésbé fogja érinteni a kamatmozgás. 

A változó kamatozású hiteleknél más a helyzet. Itt a kamatmozgás felfelé, illetve lefelé is történhet, a BUBOR változásának megfelelően. Nagy kérdés, amit előre nem lehet tudni, hogy mennyivel emelkedhet a havi részlet, ha felfelé megy a kamat. Ez a legnagyobb buktatója a változó kamatozású hiteleknek, mert ha elszámolja magát az ember, könnyen eladósodhat. Nem véletlen, hogy az MNB is a fix kamatozású hiteleket támogatja.

A hitelkiváltás lehetőségét minden hitellel rendelkezőnek érdemes megfontolnia, és a piacon félévente körülnézni. 

Ha most tervez lakáshitelt felvenni, annak kiválasztásához segítséget nyújthat a Hitelmax lakáshitel kalkulátora. Hogy miért érdemes hitelkalkulátort használni? Mert annak segítségével könnyen, és gyorsan megtalálhatja a legkedvezőbb lakáshitelt. 

Ajánló
Kommentek
  1. Én