Mikor kedvezőbb a személyi kölcsön, mikor a szabad felhasználású jelzáloghitel?

Bármikor adódhat olyan élethelyzet, hogy az embernek gyorsan pénzre van szüksége. Ha nincs arra lehetősége, hogy családtagjaitól, barátaitól kérjen kölcsön, egyetlen megoldás marad, a hitel. Sokan tartanak a hitelfelvételtől, mert számos eladósodásról lehet hallani, viszont egy jól megválasztott hitellel ez nem fordulhat elő. Ha a hitelcél megnevezése nélküli kölcsönt szeretne, az a személyi kölcsön, illetve a szabad felhasználású jelzáloghitel lehet. Hitelügyben tájékozódhat személyesen a bankfiókokban is, de kalkulálhat oldalunkon is, ahol több bank ajánlata közül válogathat, és online hiteligénylés esetén, akár kamatkedvezményt is kaphat. Ha úgy érzi, hogy egyedül nehezen tájékozódik a hitelek között, nyugodtan kérje szakember segítségét, aki biztosan megtalálja Önnek a legkedvezőbb megoldást.

 

Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mikor érdemes a személyi kölcsönt választani, illetve, mikor a szabad felhasználású jelzáloghitelt. Melyiknek, mik az előnyei, illetve hátrányai, hogyan járhat a legjobban velük. Amit itt fontos megjegyezni, hogy azt az esetet vizsgáltuk, amikor mindkét hitelnek a futamidő alatt fix a kamata. Így az emelkedő kamat nem okozhat problémát, nem lesz a törlesztőrészlet sem magasabb idő közben, tehát biztonságosabb, mint egy változó kamatperiódusú hitel. A személyi kölcsönöknek nagy többségben fix a törlesztője, így a kamatkockázat eleve kizárható.

 

Nézzük a két kölcsön főbb jellemzőit!

Személyi kölcsön:

  • fedezet nem szükséges hozzá
  • jövedelem alapú a hitel felvétele, így azt alaposan megvizsgálják
  • a hitelbírálat 3-4 napot vesz igénybe
  • általában néhány 100 ezer forinttól 7 millió forintig igényelhető
  • induló költsége alacsony (20 ezer forint körüli, ez a szerződéskötési díj)
  • személyes iratok, illetve bankszámlakivonat/munkáltatói igazolás szükséges felvételéhez

 

Szabad felhasználású jelzáloghitel

  • ingatlanfedezet szükséges felvételéhez, amit a hitel összegével meg is terhelnek
  • megfelelő nagyságú jövedelem is szükséges a fedezet mellett
  • a hitel átfutási ideje 1-1,5 hónap
  • egy lakáshitelnek megfelelő dokumentáció szükséges hozzá
  • az igényelhető hitelösszeg minimuma általában 1 millió forint körüli
  • az induló költsége magas (80-90 ezer forint körül van, ezek az értékbecslés, a tulajdoni lap, a jelzálog bejegyzés, és a közjegyzői díj)

 

A fentieket összegezve mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyiket választja. Érdemes azon elgondolkodni, hogy anyagilag melyikből jöhet ki jobban, mert manapság a két hiteltípus THM-je igen csak közel áll egymáshoz. Ha kisebb hitelösszegre van szüksége, lehetséges, hogy jobban jár egy személyi kölcsönnel, mert nem kell elzálogosítania otthonát, illetve az induló költségek is alacsonyabbak. Abban az esetben ez is lesz a megoldás, ha nem rendelkezik ingatlanfedezettel. Ha viszont egy nagyobb összegű hitelt szeretne igényelni, nem marad más megoldás, mint a szabad felhasználású jelzáloghitelt. Ha jó bankot, és hitelkonstrukciót választ, ez is nagyon kedvező lehet. Előfordulhat, hogy a magas induló költséget, vagy annak egy részét, egy-egy banki akció keretein belül vissza is térítik.

Mielőtt belevág a hitelfelvételbe készítsen költségvetést, hogy pontosan tudja, hogy mekkora az a hitelösszeg, amit felvehet, és havonta biztonsággal fizetni is tud majd. Ha esetleg túl nagynak bizonyul az az összeg, amit eredetileg tervezett felvenni, a biztonság érdekében inkább kisebb összeget vegyen fel, mert akkor biztosan elkerülhető az eladósodás.

Ajánló
Kommentek
  1. Én