Vajon készpénzes jövedelemmel kaphat lakáshitelt?

Magyarországon a munkavállalók több mint ötöde készpénzben kapja fizetését, 5%-uk pedig vegyesen, készpénzben és utalással. A készpénzes jövedelem esetén is az igazolható jövedelemről beszélünk,  mert hiába kapja az igazolható munkabére többszörösét, ha arról papírja nincs, a bankok nem fogadják el, nem adnak hitelt. 

Ha hitelből vásárolna ingatlant, a lakáshitelek összehasonlítására kiváló megoldás a Hitelmax lakáshitel kalkulátora!

 

Vajon készpénzes jövedelemmel kaphat lakáshitelt?

Lakáshitel felvétele - általános feltételek:

Személyi feltételek

  • 18. életév betöltése
  • legalább minimálbér igazolása
  • cselekvőképesség
  • életbiztosítás (bizonyos kor felett, vagy ha egyedül veszi fel a hitelt)

Ingatlan fedezet feltételei

  • tulajdoni lap
  • megfelelő érték
  • az ingatlan rendelkezzen jogerős használatbavételi engedéllyel
  • az ingatlan aktuális állapota feleljen meg a tulajdoni lapon bejelentettnek
  • nincs az ingatlannal kapcsolatos, folyamatban lévő bírósági eljárás
  • önállóan forgalomképes
  • feleljen meg a banktól függő értékállósági és eladhatósági feltételeknek
  • tehermentesség, vagy elfogadható teher

 

Hitel készpénzes jövedelemre

A pénzintézetek adnak lakáshitelt a készpénzes jövedelemmel rendelkezőknek is, ám az már a banktól függ, hogy milyen feltételekkel. Létezik olyan pénzintézet, amelyik meghitelezi a NAV által igazolt készpénzes jövedelmet, és az sem feltétel, hogy legyen a hitelfelvevőnek bankszámlája. Egyes bankok hiteleznek készpénzes jövedelmet, viszont elvárják, hogy az ügyfélnek a hiteligénylést megelőző 2-3 hónapban már legyen bankszámlája, amit bankszámlakivonattal igazolni tud. Vannak olyan hitelt nyújtó intézmények, amelyek nemcsak egy már meglévő bankszámlához ragaszkodnak, hanem ahhoz is, hogy azt a leendő adós aktívan használja. A készpénzes hiteligénylésnél minden esetben szükséges a NAV jövedelemigazolás. Készpénzes jövedelem esetén a havi törlesztőrészlet befizetése is gondot okozhat.

 

A készpénzes jövedelem hátránya lakáshitelnél

  • Lecsökken a hitelező pénzintézetek száma készpénzes jövedelemmel igényelt lakáshitel esetén, így nem biztos, hogy a legkedvezőbb kamatot és THM-et kínáló konstrukciót tudja választani. 
  • Eleshetnek hitelező pénzintézetnél vezetett számlára történő jövedelemérkeztetésért cserébe járó kamatkedvezménytől.

 

 

 

Az MNB a lakáshitelek kiváltását támogatja!

Az MNB (Magyar Nemzeti Bank) arra törekszik, hogy a biztonságosabb hitelek felvételére biztassa a lakosságot. hitelkiváltás azoknak kínál megoldást, akik régebbi hitelük/hiteleik fizetésével gondban vannak, és azt/azokat szeretnék kedvezőbbre cserélni. Az MNB célja, hogy a lakáshitelt törlesztőket hosszabb kamateperiódusú hitelre való átváltásra ösztönözze. Magyarországon a hitelkiváltási arány 3%Megoldások fizetési nehézségekre léteznek, érdemes utánajárni, hogy ne ússzon el az adósságokban.

A kockázatosabb hitelek közé tartoznak a változó kamatozású hitelek, és a rövid lefutású hitelek. Ezeket érdemes első sorban kiváltani. A Jegybank az utóbbi időben igyekezett a hitelek kockázatát csökkenteni, aminek eredményeképpen az új hitelfelvevők 95%-a már 5 évnél hosszabb kamatperiódusú lakáshitelt vett fel. Vagyis, 5 évig változatlan marad a törlesztő, és csak ezután követi a kamatváltozásokat, azaz csak ekkortól nőhet a BUBOR mozgásának megfelelően.

Az MNB azokat a lakáshiteleseket invitálja hitelkiváltásra, aki 2015 február előtt vettek fel lakáshitelt, kimondottan rövid kamatperiódussal. Az érintettek egy levelet fognak kapni, amely több ajánlatot is fog tartalmazni, de a lényege mindegyiknek a hosszabb, ideálisan minimum 10 éves kamatperiódus népszerűsítése.

Mielőtt döntést hoz, fontos, hogy tudja, hogy a végig fix kamatozású és a hosszan fixált hitelek drágábbak a változó kamatozású hiteleknél. Ennek oka, hogy a biztonságot meg kell fizetni, ugyanis az ilyen típusú hiteleknél az ügyfeleket nem vagy sokkal kevésbé fogja érinteni a kamatmozgás. 

A változó kamatozású hiteleknél más a helyzet. Itt a kamatmozgás felfelé, illetve lefelé is történhet, a BUBOR változásának megfelelően. Nagy kérdés, amit előre nem lehet tudni, hogy mennyivel emelkedhet a havi részlet, ha felfelé megy a kamat. Ez a legnagyobb buktatója a változó kamatozású hiteleknek, mert ha elszámolja magát az ember, könnyen eladósodhat. Nem véletlen, hogy az MNB is a fix kamatozású hiteleket támogatja.

A hitelkiváltás lehetőségét minden hitellel rendelkezőnek érdemes megfontolnia, és a piacon félévente körülnézni. 

Ha most tervez lakáshitelt felvenni, annak kiválasztásához segítséget nyújthat a Hitelmax lakáshitel kalkulátora. Hogy miért érdemes hitelkalkulátort használni? Mert annak segítségével könnyen, és gyorsan megtalálhatja a legkedvezőbb lakáshitelt. 

Miért használjon hitelkalkulátort?

Nehéz eldönteni, hogy mi is a fontos egy hitel kiválasztásánál, a kamatot, vagy a THM-et kell-e figyelembe venni. A hitelkalkulátor fontos lépés a hitelválasztás előtt, főleg, ha valaki a legmegfelelőbb ajánlatot akarja megtalálni.

 

Miért használjon hitelkalkulátort?

Kényelmes

Az elérhető hitelkonstrukciókat összehasonlíthatja, és átláthatóvá válnak az ajánlatok, így egyszerűbben választhat. Az online kalkulációval sok időt takaríthat meg. Nem kell végigjárnia feleslegesen a hitelintézeteket. A hitelkalkulátorral kiválasztja a legkedvezőbb ajánlatot, és abba az egy pénzintézetbe kell csak bemennie. A kalkuláció után, az ügyintéző felveszi Önnel a kapcsolatot, így tájékoztatják, hogy megfelel-e a hitelintézet követelményeinek, vagy sem. Akár még időpontot is egyeztethet, ha az előszűrésen átment. Fontos, hogy a valóságnak megfelelő adatokat adjon meg, mert hitelfelvételkor minden érvényes dokumentumot ellenőriznek. Ha a választott bankban mégsem kaphatja meg a hitelt, érdemes még egyszer regisztrálni, és másik hitelintézetet választani.

 

Objektív adatok alapján kalkulál

A hitelkalkulátorok szempontjából mindegy, hogy a hitelválasztó melyik banknál veszi fel a kölcsönt, így megbízható és objektív adatok alapján nyújt összehasonlítást, szemben a hitelintézetekkel, akik az apróbetűs részekbe rejtik a lényeget, és csak felületes tájékoztatást adnak, hogy ügyfeleket szerezzenek.

 

Használata egyszerű

Az tudni kell, hogy többféle hitelkalkulátor létezik. Minden bank hitelkalkulátora más, és a különböző pénzügyi weboldalak is saját maguk alakítják ki a hitelkalkulátoraikat. Ami közös a hitelkalkulátorokban, hogy be kell állítani rajtuk néhány adatot (például a felvenni kívánt hitel nagysága, futamidő, nettó jövedelem, KHR státusz, stb.), ami alapján a kalkulátor kiszámolja a felvenni kívánt hitel paramétereit. Hogy pontosan milyen adatok megadása szükséges egy hitelkalkulátorba, üzemeltetőnként eltérhet. A megadott információk alapján a kalkulátor kilistázza azokat a konstrukciókat, amelyek közül választhat.

 

A legkedvezőbb hitelajánlatokat itt tudja megnézni! Hitelmax - Hitelkalkulátor

Hogyan lehet több tízezer forintot megtakarítani hitele visszafizetésével?

Több kisebb hitelből, jó néhányan adósságokat halmoztak fel, mert rosszul mérték fel anyagi kapacitásukat. Nem mindegy, hogyan kezdi tartozásai rendezését.  A hitelek visszafizetését érdemes a kisebbel kezdeni, majd a nagyobbakkal folytatni. Amint visszafizetett egy kölcsönt, a felszabaduló havi összeget a következő hitel törlesztésére fordíthatja. Az eredményesség érdekében készítsen egy listát, amelyre minden hitelt, részleteivel együtt feljegyez (mekkora kamatot fizet, mekkora a THM, stb.). 

 

A kisebb összegű hitelek rendelkeznek  általában a legmagasabb kamattal (hitelkártya, gyorskölcsön,  folyószámlahitel, stb.). Ha már tudja melyik hitelét fogja visszafizetni először, érdemes a lehető legtöbbet befizetni, akár a törlesztőrészleten felüli előtörlesztéssel. Az előtörlesztésnek egyes esetekben díja van. A többi kölcsönre csak a minimumot költse, amivel elkerülhető például, hogy felkerül a KHR negatív listájára.

 

A leghatékonyabb akkor lehet a kölcsönök visszafizetésében, ha ennek érdekében mindent megtesz. Sok apróságon rengeteg tud spórolni. Ha az első tartozás megvan, jöhet a következő. Azt az összeget, amit eddig fizetett a már rendezett kölcsönre, törlessze a lista következő elemébe. 

 

Egyéb megoldás lehet, az  adósságrendezés. Ez egy kiváló lehetőség. Éppen akkor lehet nagyon hatékony, mikor több, drágább hitele is van és kezd elveszni az adósságokba. A hitelkiváltás lényege, hogy a meglévőknél egy kedvezőbb kölcsönt vesz fel akkora összegben, hogy kifizethesse belőle a többit. A hitelkiváltó hitel feltétele egy jövedelemvizsgálat, amelynek meg kell felelnie.

 

Hogy megtalálja a legjobb adósságrendező hitelt használja a Hitelmax hitelkalkulátorát. Ezzel rengeteg időt is spórolhat, mert csak a választott hitelintézethez kell bemennie. A kalkulátor használata semmilyen kötelezettséggel nem jár. Be kell írnia a kért adatokat, majd ez alapján a kalkulátor kilistázza azokat a bankokat, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania egyet.

2019-ben változott az ingatlankiadás adózása

A kiadott ingatlanok bevétele után, kedvezőbb lesz az adózás. Sokan vásárolnak lakást kiadási céllal, az előnyös változásoknak köszönhetően elképzelhető, hogy még többen fognak. Azoknak a legkedvezőbb a változás, akik vállalkozás jelleggel foglalkoznak ezzel, vagyis több ingatlant adnak ki. 

 

2019-es változások az ingatlankiadás adózásában

A rezsi elszámolása

A régi szabály szerint, az ingatlan bérbeadás bevételeként kell a rezsit számítani. 

Az új szabály szerint, mely 2019. január 1-től érvényes, nem kell a bérbeadás bevételeként számolni a rezsit. (Szja törvény 17. § (3a) pontja, 1995. évi CXVII. törvény)

 

Adóelőleg levonás szabályai

Ez a változás csak azokra vonatkozik, akik cégnek adják bérbe ingatlanjukat. 

A régi szabály megmarad, de van egy kis kiegészítés, ami csak lakáskiadás esetére vonatkozik. Ha a lakás bérbeadója másik településen bérel lakást, annak bérleti díja levonható a lakáskiadás bevételéből. A külföldön bérelt lakások esetén is alkalmazható ez a lehetőség. Ez eddig is így volt.

A változás az, hogy ha ezt bejelenti, akkor felülíródik az 50%-os szabály, és nem fog a bérlő adóelőleget levonni feleslegesen.

 

Berendezési tárgyak

A megemelkedett tárgyi eszközök beszerzésére vonatkozó értékhatár, 200 ezer Ft-ra nőtt. Bútorok, berendezési tárgyak, háztartási gépek tartoznak ebbe a körbe. A 200 ezer Ft-nál többe kerülő dolgokra továbbra is vonatkozik az átalány-értékcsökkenés.

 

Ha hitelre is szüksége van egy lakás megvásárlásához, használja a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát. Amellett, hogy egy reális összképet lát a lakáshitel ajánlatokról, rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankhoz kell bemennie. A kalkulátor használata nagyon gyors, egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Be kell írnia a kért adatokat, majd ez alapján a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legszimpatikusabbat.

Hogyan spórolhat a személyi kölcsönön?

A személyi kölcsön felvétele tartogat néhány buktatót, ezért nem árt, ha óvatos hiteligényléskor. De hogyan spórolhat a személyi kölcsönön? Most megtudhatja! A személyi kölcsön felvétele gyors, és egyszerű. Kamata kedvező, akár 8-15%-os THM mellett is elérhető. A személyi kölcsön szabadon felhasználható, ingatlanfedezet nem szükséges a igényléséhez.

 

Hogyan spórolhat a személyi kölcsönön? - Kamatperiódus

Általában a személyi kölcsönnél a kamat állandó a futamidő alatt, viszont vannak olyan bankok, amelyek 3 éves futamidőig kínálnak csak fix kamatot, azon túl pedig változót. Nézzünk egy példát! Ha 5 évre veszi fel a hitelt, akkor a 3. év után módosulhat a hitel törlesztőrészlete, de az is csak a jegybank által megfogalmazott kamatváltoztatási mutató alapján.

 

Hogyan spórolhat a személyi kölcsönön? - Futamidő

A futamidőnek is fontos szerepe van a törlesztőrészlet meghatározásában. Hosszabb futamidő mellett, a havi törlesztő kisebb lesz. Viszont ebben az esetben a törlesztőrészletekben is kisebb a hiteltörlesztési rész, így összességében többet fizet vissza a banknak kamat formájában.

 

Hogyan spórolhat a személyi kölcsönön? - Elő- és végtörlesztés

A személyi kölcsönnél is van lehetőség az elő- és végtörlesztésre. Ha rendelkezésére áll egy nagyobb összeg, amit a  hitelbe tud forgatni, akkor a tőketartozása csökken, amivel így kamatfizetést lehet spórolni. Az elő/végtörlesztésnek díja van, de az előtörlesztés előnye nagyobb, mint a költségek. Az előtörlesztési díjat az előtörlesztett összeg, a hátralévő futamidő, és a múltban történt előtörlesztés (ha volt) alapján számolják ki.

Az előtörlesztési díj mértéke jogszabályhoz van kötve:

  • Amennyiben még egy évnél tovább kell a kölcsönt fizetni, maximum az előtörlesztett összeg 1%-a lehet.
  • Ha a futamidőből már kevesebb, mint egy év van hátra, akkor az előtörlesztés díja legfeljebb 0,5 %-os lehet.

 

Fontos tudni, hogy évente egyszer maximum 200 ezer forint ingyenesen betörleszthető a személyi kölcsönbe. Érdemes ezt a 200 ezer forintot évente megspórolni, és a hitelbe törleszteni, mert így akár költség nélkül is csökkenteni tudja tartozást, valamint a havi törlesztési kötelezettséget.

 

A legkedvezőbb személyi kölcsön kiválasztásához használja a Hitelmax személyi kölcsön kalkulátorát. A regisztráció semmilyen kötelezettséggel nem jár. Adatainak beírása után a rendszer kilistázza azokat a hitelintézeteket, melyeknél lehetősége van a felvenni a személyi kölcsönt. Ez után Önnek csak ki kell választania a legjobb ajánlatot.